Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Sintetički opioidi oglašavaju se na SoundCloudu, otkrila istraga

Na platformi za streaming otkriveno je gotovo 3000 reklama za nitazene

  • Mixmag
  • 29 April 2024
Sintetički opioidi oglašavaju se na SoundCloudu, otkrila istraga

BBC-jeva istraga otkrila je gotovo 3000 reklama za snažne sintetičke opioide na platformi za streaming glazbe SoundCloud. Neki od oglasa, koji su od tada uklonjeni sa stranice, datiraju još od prošle godine. SoundCloud je reagirao na otkriće rekavši da je žrtva "loših glumaca". U reklamama su se oglašavali nitazeni, droga smrtonosnija od heroina i u prosjeku povezana s tri smrti u Velikoj Britaniji tjedno, navodi BBC.

Oglase su objavili anonimni korisnici i to kao kratke audio isječke koji traju samo nekoliko sekundi, a popis podataka o kontaktima i nazivu droge nalazilo bi se u naslovu 'pjesme'. Iz SoundClouda kažu da će učiniti sve što mogu kako bi se “borili protiv ove svjetske epidemije” te da uklanjaju sav sumnjivi sadržaj. BBC je izvijestio da se deseci dobavljača otvoreno oglašavaju na platformama društvenih medija, spominjući više od 700 postova na Twitteru, od kojih su mnogi i dalje tu, unatoč naporima da ih se ukloni.

Dokazi koje je iznio BBC također su sugerirali da se oglašeni nitazen dostavlja iz Kine, gdje se većinom i proizvodi. U oglasima je otkriveno više od desetak vrsta nitazena. Profesorica Vicki Nash, direktorica Oxford Internet Institutea, rekla je za BBC: "Pronalaženje ovolikog broja oglasa, stotine, tisuće oglasa, zastrašujuće je”, te je dodala da istraga proučava kako dobavljači "oštro zloupotrebljavaju" Soundcloud skrivajući oglase u 'pjesmama'.

Pročitajte cijelu istragu OVDJE.

Load the next article
Loading...
Loading...