Menu
Home Novosti Menu
Novosti

​LA dubstep je dobio status kulturne baštine UNESCO-a

Skrillex, Excision i Knife Party proglašeni su pionirima “duboko refleksivnog” žanra

  • Mixmag
  • 3 April 2024
​LA dubstep je dobio status kulturne baštine UNESCO-a

LA dubstep, koji obožavatelji nazivaju i brostep, dodan je na UNESCO-v popis kulturne baštine nakon što ga je službeno priznalo tijelo za dodjelu nagrada. Ova vijest dolazi samo nekoliko tjedana nakon što je berlinski techno dodan na popis nematerijalne kulturne baštine (ICH) u Njemačkoj. Na tragu berlinskog techna, brostep je UNESCO-ov tim za dodjelu nagrada nazvao "kulturnim fenomenom". LA dubstep dodan je na popis kulturne baštine Kalifornije zajedno s pet drugih stvari: Erewhon, estetska kirurgija, marihuana, Acai bowls i tradicionalni kalifornijski ples shuffling.

Umjetnici kao što su Knife Party, Skrillex, Flux Pavillion, Excision, Modestep i Deadmau5, proglašeni su pionirima ovog žanra, za koji je gradonačelnica LA-a rekla da je “različit od bilo čega drugoga - to je vlastiti zvuk. Brostep je duboko refleksivan žanr koji nadilazi vrijeme, gleda u budućnost i vole ga generacije za generacijom,” rekla je gradonačelnica Los Angelesa, Karen Bass, na svečanoj dodjeli nagrada prošlog vikenda.

Skrillex, koji je najpoznatiji po svojim introspektivnim djelima uključujući 'Kill Everybody' i 'Scary Monsters and Nice Sprites', pojavio se na ceremoniji dodjele kako bi preuzeo prestižnu nagradu. Dok je bio na pozornici, odao je počast svom "najboljem prijatelju" Fred againu.. jer ga je podržavao tijekom godina, i svom drugom kolegi, Four Tetu, jer je nastavio s “bogatim zvukom brostepa”.

U međuvremenu, kanadski DJ Excision dobio je priznanje za svoje pionirske napore posljednjih mjeseci i svoje jedinstvene vizuale Shreka koji se pojavljuju na ekranu dok on nastupa. Na slikama se može vidjeti Shreka kako poseže kroz ekran prije nego što povraća po DJ deckovima. “Ne mogu se sjetiti nijednog prethodnika koji je bolje radio dubstep”, kaže Bang Aran iz UNESCO-a, koji je odao priznanje umjetnicima iz Los Angelesa, uključujući Skrillexa i Marshmelloa. “EDM-ifikacija plesne glazbe djeluje tako novo i svježe. Jedva čekam da vidim kamo ide dalje.”

Load the next article
Loading...
Loading...