Menu
Home Novosti Menu
Novosti

VibeLab lansira NightSchool, program za podršku razvoja karijere mladih kuratora noćnog života

Ovaj međunarodni program podržan od strane EU-a, odabrat će 15 sudionika te svakome dati potporu od 5000 eura; doznajte kako se prijaviti

  • Mixmag Adria/Promo
  • 15 March 2024
VibeLab lansira NightSchool, program za podršku razvoja karijere mladih kuratora noćnog života

Pet vodećih europskih stručnjaka u kategoriji noćnog života udružili su se kako bi se predstavili NightSchool: program treninga podržanog od strane EU-a, osmišljenog kako bi podržao kuratore kulturnih programa u sferi noćnog života, u samim počecima karijere. Ovaj transnacionalni obrazovni program usredotočit će se na okolišnu, socijalnu i ekonomsku održivost.
Ideja project jest spajanje vizionara noćnog života koji obuhvaćaju promotore, knjigovođe, vlasnike dvorana... s veteranima iz industrije i stručnjacima iz Europskog kulturnog kruga. Financiran od strane European Union’s Creative Europea, NightSchool će odabrati 15 sudionika, te svakome dati potporu od 5000 eura. Novac je namijenjen sesijama učenja u trajanju od tjedan dana, kao i za pokretanje vlastitih ideja o održivim događajima. Ukratko, u srži programa je osnaživanje pojedinaca da svoje vizije pretvaraju u stvarnost.

NightSchool će ponuditi primateljima priliku da putuju i uključe se u niz sesija face-to-face učenja s poznatim stručnjacima u tri vrhunske dvorane/kluba. Program kreće otvorenim pozivom producentima kulturnih programa iz cijele Europe. Zajedno će posjetiti neka od najcjenjenijih mjesta u Europi i učiti od najboljih u svom području.

Suosnivač Mirik Milan naglašava: “Kreativci noćnog života i producenti kulturnih programa prije svega su rješavači problema. Oni su nam trenutno potrebni više nego ikad prije, da bi preuzeli jedinstvene izazove i mogućnosti našeg brzog razvijajućeg kulturnog sektora.”

Shema mikro financiranja (75 tisuća eura) podržat će odabrane u osmišljavanju i provedbi kulturnih evenata u sferi noćnog života usmjerenih na održivost u cijeloj Europi. Kako bi nadopunio program obuke i mentorstva, NightSchool gradi internetsku resurs i hibridnu platformu koja nudi obrazovni sadržaj globalnoj publici, koju je ugostila i kurirala ogromna mreža ključnih igrača u kulturi noćnog života i održivosti.

Zajednički napor pet partnerskih organizacija, NightSchool je suradnja između Vibelaba, belgijskog FUSE-a, latvijskog kulturnog centra Kaņpes Kultūras Centra, talijanskog kreativnog huba BASIS Vinschgau Venost, uz njihov interni event Kasino klub, te švedske agencije Transversal Project.

Ovaj pojam suradnje ključan je za misiju programa, kako Milan nadalje ističe: “Iako se izraz 'zajednica' često pretjerano koristi u komercijalnom svijetu, njegova suština leži u objedinjavanju kolektiva istomišljenika. U NightSchoolu udružujemo snage kako bismo riješili pitanja raznolikosti, inkluzivnosti i solidarnosti, uz klimatsko djelovanje i ekološku dimenziju noćne kulture, pružamo uvid iz prve ruke o održavanju financijski zdravog poslovanja.”

Na temelju tri temeljna stupa društvene svijesti, održivosti i poduzetništva, NightSchool stvara inkluzivno, sigurno (ili barem sigurnije) i živopisno okruženje koje aktivno promiče raznolikost, dobrobit i pozitivne interakcije u zajednici. Ponosno promiče održivost okoliša, a istovremeno minimizirajući utjecaj na okoliš noćnih kulturnih aktivnosti.

Kroz primijenjene prakse koje uključuju energetsku učinkovitost, smanjenje otpada, održivi izvor i smanjeno putovanje avionom, NightSchool istražuje poslovne aktivnosti u noćnom kulturnom sektoru koji pokrivaju upravljanje dvoranama/klubovima, organizaciju evenata i kuriranja s ciljem obogaćivanja lokalne scene grada.

Prijave su otvorene do 12. travnja, a sudionici se obvezuju na tjedan treninga od 3. do 8. lipnja 2024. godine.
Za više informacije kliknite OVDJE, a prijaviti se možete OVDJE.

Load the next article
Loading...
Loading...