Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Tomo in der Mühlen govori o novom izdanju, “Blckberlin”

“Treba uživati u Berlinu dok još uvijek postoji ovakav, sa jakom alternativom”, poručuje

  • Mixmag Adria/Press i Maya in der Muhlen
  • 22 January 2024
Tomo in der Mühlen govori o novom izdanju, “Blckberlin”

Tomo in der Mühlen, DJ, producent i vlasnik kluba Steel, predstavlja novo izdanje naziva “Blckberlin”. Izašao je za Raw Industries Berlin a može ga se provjeriti OVDJE.

Tomo je u razgovoru za Mixmag Adriju otkrio što ga je inspiriralo za ovo izdanje, koliko dugo je radio na njemu te koliko je grad Berlin utjecao ne samo na izdanje, nego i na njegovu trenutnu glazbenu karijeru. Provjerite intervju u nastavku.

m: Kad je nastalo ovo novo izdanje?

IDM: Stvar je nastala ljetos, sviram jako puno live sa modularnim synthom i većinom snimam, pa se onda kasnije vraćam sa nekim odmakom i odaberem trake koje mi se sviđaju za potencijalno izdavanje.

m: Koja je inspiracija iza ovog izdanja?

IDM: 90% mojih nastupa je u zadnje dvije godine van Hrvatske, od toga najvise u Njemačkoj, ali tu su i Španjolska, BiH i, naravno, često sam u Berlinu. Za razliku od drugih mjesta, u Berlinu sviram isključivo uživo sa Modularnim systemom. Ova traka je definitivno inspiriana tim svirkama u Berlinu.

m: Koliko dugo ti je trebalo da je napraviš?

IDM: Ustvari jako brzo, s obzirom da sve ide uživo odjedanput, znači nema više kanalnog snimanja, nema popravaka. Čim imam tu neku osnovnu ideju, onda se cijeli proces svodi da traku odsviram dva tri puta i na kraju odaberem verziju koja mi se najviše sviđa. Sa modulranim nemam mogućnost memoriranja ničega tako da je sve u momentu.

m: Zašto se zove Blckberlin?

IDM: Haha moram priznati da se nisam baš pretjerano bavio idejom kako je nazvati, ali u principu mislim da je samoobjašnjavajuće.

Tomo s kolegama iz Raw Industries u berlinskom klubu KitKat - Sarah Sommers, Josef Kunz, Hartbrand

m: Često si u Berlinu, što za tebe i tvoju glazbu znači taj grad?

IDM: U principu, moja se karijera podjelila na dva kolosijeka; jedan su moji ableton Live setovi koji su blizu nekom Hardtechno stilu, i drugi, Modulrani live setovi. Modularni su naravno najviše povezani upravo s provođenjem puno vremena u Berlinu i u berlinskim klubovima. Modularni svijet je većinom na internetu i većina ljudi ni nema drukčiji način doći do takve glazbe. Tu je Berlin super jer ili većina modulranih živi tamo, ili su vrlo često u tom gradu. To mi je pružilo priliku da direktno upoznam i radim sa skoro svim važnim ljudima u tom polju. Također, u Berlinu se glazba pomakla s onog klasičnog 4/4 kick techna što pruža mogućnost puno većeg eksperimentiranja i pronalaženja novog zvuka. Inače sam čak davno i živio u Berlinu, kada je još Berlin bio dosta “izvorniji”. Naime, grad se, nažalost, dosta promijenio zbog turizma i stranaca koji masovno kupuju nekretnine i istiskuju umjetnike, vrlo nalik onome što se događa u New Yorku i drugim velikim gradovima. Stoga treba uživati u Berlinu dok još uvijek postoji ovakav, sa jakom alternativom.

Izdanje provjerite OVDJE a dostupan je i vinil koji možete nabaviti OVDJE.

Load the next article
Loading...
Loading...