Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Techno je u Berlinu službeno dodan na UNESCO-ov popis kulturne baštine

Taj bi potez mogao donijeti društvene i ekonomske prednosti za berlinske klubove

  • Mixmag/Pexels
  • 14 March 2024
Techno je u Berlinu službeno dodan na UNESCO-ov popis kulturne baštine

Techno u Berlinu UNESCO je službeno prepoznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu, nakon kampanje za zaštitu statusa. Naime, kolektiv DJ -a, organizatora festivala i fanova, lobirali su kako bi osigurali status za berlinsku techno scenu, strahujući da kultura neće preživjeti bez pomoći.

Techno je dodan je na popis nematerijalne kulturne baštine (ICH) u Njemačkoj od 13. ožujka, zajedno s planinarenjem, voćnim vinom i bavarskom paradom po imenu Kirchseeener Perchtenlauf.

Rave Planet još je 2021. počeo lobirati njemačke vlasti kako bi prijavili berlinski Techno kao nematerijalnu kulturnu baštinu, a podržao ga je Matthias Roeingh aka dr. Motte, DJ koji je osnovao Love Parade. Kampanja za osiguranje statusa uslijedila je nakon izvještaja da je oko 100 klubova u Berlinu zatvoreno u posljednjem desetljeću.

"Uspjeli smo!" objavio je Rave Planet na Instagramu. “Čestitamo svim kulturnim tvorcima koji su oblikovali i pridonijeli berlinskoj techno kulturi.” Kažu i da je to “prekretnica” za kulturu plesne glazbe u Berlinu. Spiegel je napomenuo da je berlinski Techno možda “najmlađa tradicija” dodana na popis kulturnih njemačkih tradicija. Taj bi potez mogao donijeti socijalne i ekonomske prednosti, izvještava Spiegel, nadajući se da će olakšati one koji žele otvoriti i održavati noćne klubove u Berlinu, jer će imati lakši pristup državnim subvencijama i financiranju.

Cijelu izjavu UNESCO-a o Technu u Berlinu pročitajte OVDJE.

Load the next article
Loading...
Loading...